Raparperi-mansikkakakku
Isoisän syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta viime kesänä. Tämän vuoksi järjestettiin kekkerit vanhempieni luona. Näinpä sain kunnian kehitellä tilaisuuteen täytekakun.
Koska pihalla sattui olemaan muutama hyvänkokoinen raparperi ja pakastimessa oli mansikoita, päätin tehdä hillon itse. Sen kaveriksi kakun sisuksiin piiloutui sitruunalla maustettu tuorejuustokreemi. Koska hillo on hyvin makeaa, halusin toisesta täytteestä kirpeämmän tasapainottamaan makua. Itse tykkään varsinkin kesäisin vähän vähemmän makeista leivonnaisista..
Tulossa oli lämmin päivä ja kermavaahdolla kuorruttaminen tuntui haasteelliselta, mutta otin kuitenkin riskin. Kesäiseen tunnelmaan sopivat koristuksetkin: sokerimassakukat ja marsipaanilehdet. Koristeet tosin lörähtivät litteiksi kostuessaan; seuraavalla kerralla muistan tehdä kukat jo edellisenä päivänä kovettumaan..
Tulossa oli lämmin päivä ja kermavaahdolla kuorruttaminen tuntui haasteelliselta, mutta otin kuitenkin riskin. Kesäiseen tunnelmaan sopivat koristuksetkin: sokerimassakukat ja marsipaanilehdet. Koristeet tosin lörähtivät litteiksi kostuessaan; seuraavalla kerralla muistan tehdä kukat jo edellisenä päivänä kovettumaan..
Kakkupohja oli hyvin perinteinen: yhtä paljon (tilavuudessa) munia, sokeria ja vehnäjauhoa. Tämä oli viiden munan kakku. Ensin vaahdotetaan huoneenlämpöiset munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sitten lisätään jauhot varovasti. Lopulta taikina kipataan vuodeltuun ja jauhotettuun vuokaan (tässä halkaisija oli 25 cm). Kakkupohja paistetaan 200 asteessa uunin alaosassa kunnes kypsä (eli keskelle tökättyyn tikkuun ei jää taikinaa).
Sokerimassakukkaset tein kaulitsemalla vaaleanpunaista sokerimassa ja ottamalla siitä mummon piparkakkumuotilla paloja. Ohensin sormin palojen reunoja ja laiton ne kuivumaan kananmunakennoon. Näin saa kätevästi aikaan kukan muodon simppelisti. Kukkien keskelle kiinnitin pikeerillä pehmeitä kultaisia sokeripalloja. Kukkien lehdet muotoiltiin vihreästä marsipaanista vapaalla kädellä. Ensin massa kaulittiin levyksi ja sitten leikattiin veitsen kanssa eri kokoisia lehtiä. Onneksi sormistaan näppärä serkkuni oli apuna lehtien muotoilemisessa. =)
Marsipaanilehdet. |
Kukkia munakennossa. Kaikista ei tullut ihan valioyksilöitä.. =D |
Hilloon tuli yhtä paljon raparperia ja mansikkaa eli noin 100 g molempia. Kuorin raparperit ja pehmensin niitä kattilassa mansikoiden kanssa pienen vesitilkan kera. Sitten lisäsin hillosokeria reilun desilitran. Jatkoin keittämistä. Välillä otin pienen pisaran hilloa pakastimessa viilennetylle lautaselle. Kun pisara jähmettyi ja ei lautasta käännellessä valunut, oli hillo valmista. Jos hillosta ei meinaa tulla valmista millään keittämisellä, on siinä liian vähän hillosokeria.
Tuorejuustokreemiin käytin tuorejuuston lisäksi sitruunan kuorta ja mehua sekä kuohukermaa. Raastoin yhden sitruunan kuoren ja lisäsin raasteen sekä hiukan sitruunamehua tuorejuuston (2 pakettia) joukkoon. Sekoitin tuorejuustoseoksen ja hiukan sokeria vatkatun kuohukerman (n. 4dl) joukkoon.
Leikkasin kakkupohjan kolmeen osaan. Kostutuksena käytin vaniljasokerilla maustettua maitoa. Kerrosten väliin tuli täytteeksi sekä hilloa että kreemiä. Lopulta koko kakku päällystettiin ohuelti ylijääneellä kreemillä. Seuraavaksi vatkattiin kuohukerma. Kuohukermaa oli reilusti, noin 5 dl. Kermavaahto maustetiin kevyesti sokerilla. Kaukun päälliosan peitin tasaisella kermakerroksella ja loput pursotin reunoille. Lopuksi aseteltiin koristeet kakun päälle.
Leikkasin kakkupohjan kolmeen osaan. Kostutuksena käytin vaniljasokerilla maustettua maitoa. Kerrosten väliin tuli täytteeksi sekä hilloa että kreemiä. Lopulta koko kakku päällystettiin ohuelti ylijääneellä kreemillä. Seuraavaksi vatkattiin kuohukerma. Kuohukermaa oli reilusti, noin 5 dl. Kermavaahto maustetiin kevyesti sokerilla. Kaukun päälliosan peitin tasaisella kermakerroksella ja loput pursotin reunoille. Lopuksi aseteltiin koristeet kakun päälle.
Kakku täyttämisvaiheessa. |
Valmis kakku. Eikun leikkamaan paloiksi! =) |
Kommentit
Lähetä kommentti