Mango-suklaakakku

Viime viikolla katselin juuri sopivaksi kypsynyttä mangoa sillä silmällä, että siitähän saisi vallan mainion maun kakkuun. Aloin suunnittelemaan hyydytettyä kakkua. Tykkään tehdä niitä, koska niissä on mukavan pehmeä rakenne ja täytteeseen saa helposti tekstuuria. Päätin kokeilla mangon yhdistämistä suklaaseen, siten että maut olisivat omissa kerroksissaan. Keksipohjan korvasin perinteisellä sokerikakkupohjalla.

Kaupassa bongasin mangorahkan ja päätin lisätä sitä täytteeseen antamaan lisämakua. Ehkäpä olisi saattanut löytyä myös mangotuorejuustoa, mutta ei sattunut näköpiiriin kaupassa.. Appelsiiniversiota ainakin löytyy. Kypsän mangon soseutin sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Mangotäytteestä tuli sopivan makea vaikkei kerman joukkoon lisännyt sokeria. Tämän johtui valmiiksi maustetusta rahkasta, joka sisälsi sokeria. Mangokin oli itsessään aika makea, huomasin lajikkeen vaihtuneen maultaan miedompaan. Kesällä nimittäin mangot olivat kirpakampia. 

Sopivaa suklaatäytettä miettiessä muistin viime vuoden pyhäinpäivän tienoilla tekemäni haamukakun, jonka aikoinaan löysin Kinuskikissalta. Muokkasin ohjetta hieman omiin mieltymyksiini eli vähemmän makeaksi ja lisätekstuurilla. Lisäsin suklaavaahdon joukkoon suklaarouhetta, mutta jätin pois sokerin. Suklaatäytettä jäi jonkin verran yli kun kakkuvuoan täytti ihan piripintaan asti. Mutta pääsipä kerrankin oikein kunnolla herkuttelemaan täytteellä kakun hyytymistä odotellessa. =P

Tein kakkusen irtopohjavuokaan, jonka halkaisija oli noin 20 cm.



Pohja

1 muna (kokoa M)
tilavuudessa saman verran sokeria ja vehnäjauhoja



Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperillla ja voitele pohja ja osa reunasta esim. voilla. Vaahdota muna ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdon pinnalla tulisi pysyä kahdeksikko hetken, kun piirrät sen valuttamalla taikinaa vispilästä. Tämän jälkeen lisää joukkoon jauhot varovasti sekoittaen. Siirrä taikina vuokaan ja tasoita se mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Paistoin pohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Pohjaa kannattaa tarkkailla paiston aikana, koska se on aika ohut ja voi palaa herkästi. Jos pohja tuntuu todella kuivalta, voi sitä kostuttaa vaikka hedelmämehulla tai maidon ja vaniljasokerin seoksella.


Mangotäyte

1.5 dl vispikermaa
200 g mangorahkaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl mangososetta
3 liivatelehteä (Meira)


Ensimmäiseksi laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen veteen. Voitele vuoan reunat ohuelti ruokaöljyllä, jotta täyte irtoaa reunasta helpommin irroitettaessa kakkua vuoasta. (Itse unohdin voitelun tehdä ja vanhasta vuoasta olikin haasteellista saada kakku siististi irti..) Sitten kuori mango ja soseuta hedelmäliha. Soseutin vain osan mangosta, ja loput söimme sellaisenaan. Kätevää oli tehdä sose sauvasekoittimella läpinäkyvässä tilavuusasteikon sisältävässä astiassa, jolloin näki heti milloin oli sopiva määrä sosetta syntynyt.

Kun mango on soseena, vispaa kerma. Lisää vaahdon joukkoon mangorahka sekä tuorejuusto ja sose. Kuumenaa tilkka vettä esim. kahvikipossa mikrossa. Puristele ylimääräinen vesi pois liivatelehdistä ja liuota ne kuumaan veteen. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen samalla vatkaten. Jos liivateseos uhkaavasti alkaa jähmettyä lisäyksen aikana, voi sen huoletta lämmittää uudelleen mikrossa. Näin ei täytteeseen synny epämiellyttäviä kumisia sattumia liivatekököistä. Tasoita täyte vuokaan jäähtyneen pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti.


Suklaatäyte

2.5 dl vispautuvaa soijaa (Alpro:n löytyi ainakin lähikaupasta)
160 g suklaata
40 g suklaarouhetta


Nokkelasti saa ostamalla 200 g levyn tummaa suklaata sekä rouheen että sulan suklaan samasta levystä. Rouheeseen tarvittava määrä on paloissa kuusi palaa, loput levystä sitten voikin sulattaa.

Rouhi ensin suklaa haluamaasi karkeuteen. Tämän jälkeen soijavispi voidaan vaahdottaa. Soijavispin muodostama vaahto on jämäkämpää kuin tavallisen vispikerman, jolloin vatkaaminen voi helposti jäädä kesken. Kun vaahto on valmis, sulata suklaa mikrossa varovasti. Suosittelen käyttämään matalaa tehoa ja sekoittamaan usein, jotta suklaa ei pala. Lisää sula suklaa vaahdon joukkoon ohuehkona nauhana samalla vatkaten. Jos suklaan lisää liian nopeasti tai hitaasti, vaahto kärsii (joko juoksettuu tai tulee liian kovaksi). Sekoita joukkoon suklaarouhe ja tasoita seos mangotäytteen päälle. Suklaatäytettä jäi hieman yli. Pääsipähän herkuttelemaan! =) Eikä ylimääräistä soijavispiä jäänyt pyörimään jääkaapin perukoille..

Anna kakun jähmettyä jääkaapissa vielä noin 3 tuntia. Koristelin kakun maissipalloilla, lakritsisuklaarakeilla (keltaisia), kermakolakarkeilla ja oransseilla amerikan pastilleilla. Aika retro tuli. Koristelutyylissä on selkeästi allekirjoittaneella kehittämistä. =P Mutta makuhan se ratkaisee enemmän kuin ulkonäkö kotikeittiössä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Posiolaiset ja kemijärveläiset kampanisut

Lankojen värjääminen luonnonväreillä vol.2