Rukiiset sämpylät

Toukokuun viimeisen viikon teemana oli kokeellinen leivonta. Sisäinen pikkukemisti pulpahti pintaan myös kotikeittiön puolella. :) Mieleni teki jotain ruispitoista ja kuminalla maustettua leipää, joten kehittelin sitten rukiisten sämpylöiden ohjeen. Ihanan pehmeitä tuli näistä. Taidan jatkaa näiden uusien reseptien kehittelyä rohkaistuneena tästä onnistuneesta ensimmäisestä kokeilusta (varmaan joku joskus on keksinyt jossain päin maailmaa samoja yhdistelmiä, mutta ei se haittaa).



16 kpl isohkoja rukiisia sämpylöitä

6 dl vettä
50 g tuorehiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
n. 1 rkl kuminaa
4 rkl (oliivi)öljyä
0,75 dl 4-viljan hiutaleita
4 dl ruisjauhoja
8 dl vehnäjauhoja



Liuota kädenlämpöiseen veteen sokeri ja hiiva. Lisää suola, kumina ja hiutaleet. Sekoita joukkoon (oliivi)öljy ja osa vehnäjauhoista. Alusta käsin vaivaten loput vehnäjauhot taikinan joukkoon. Vaivaa taikinaa vielä viitisen minuuttia. Taikina jää hieman tahmaisemmaksi kuin pelkkiä vehnäjauhoja käytettäessä, joten sitä ei parane säikähtää.

Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin tunti (itse lykkään kipon mikroon ja jätän oven raolleen, mikroa ei tietysti kannata käynistää..). Kun taikina on noin kaksinkertaiseksi kohonnut, muotoile sämpylät ja anna niiden kohota pellillä vielä noin vartti. Paista 250 asteessa uunin keskitasossa. Sämpylät ovat valmiita noin vartissa, riippuen tietysti sämpylöiden koosta. Kannattaa ensimmäistä satsia paistaessa tarkkailla sämpylöiden väriä ja paistoaikaa.


Noin kaksinkertaiseksi kohonnut taikina.


Nämä sämpyläiset maistuivat vallan mainioilta voin ja juustoviipaleen kera.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Posiolaiset ja kemijärveläiset kampanisut

Lankojen värjääminen luonnonväreillä vol.2

Mango-suklaakakku