Vaniljaiset éclair-leivokset
Eilen käytiin piknikillä ihanassa auringonpaisteessa. Jälkkäriksi täytyi tietysti yrittää tehdä taannoisella Pariisin reissulla tutuiksi tulleita éclair-leivoksia alias salamaniskuja.
Edellisenä viikonloppuna yritin pariin otteeseen tehdä taikinaa, johon tuli myös maitoa, sokeria ja suolaa. Taikinat eivät onnistuneet lainkaan, tuloksena oli vain vaaleankeltaista litkua... Tuulihattuset onnistuivatkin vallan mainiosti keittiönkaapin kätköistä löytyneen keittokirjan tuulihattutaikinan ohjeella, jossa osaa vedestä ei oltu korvattu maidolla. Ohje oli seuraavanlainen:
Vaniljakiisseli
Varsin herkullisen vaniljakermakiisselin ohjeen löysin Maku.fi -sivustolta. Aitoon vaniljaa kannatti todellakin satsata. =) Kiiseli kannatta tehdä heti ensimmäisenä, koska sen jäähtymiseen kuluu paljon aikaa.
Tuulihatut
Ainekset:
3 dl vettä
100 g voita
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3 M-kokoista munaa
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kiehauta vesi ja sulata siihen voi. Anna seoksen kiehahtaa ja lisää kaikki jauhot kerralla. Anna kattilan olla liedellä ja sekoita taikinaa, kunnes se irtoaa kattilan reunoista (rasva ei kuitenkaan saa erottua taikinasta!). Jäähdytä taikina kädenlämpöiseksi esimerkiksi kylmässä vesihauteessa.
Kun taikina on sopivan lämpöistä, lisää siihen munat yksitellen. Suosittelisen sekoittamista sähkövatkaimella, ellei sitten taloudesta löydy suuret käsilihakset omaavaa henkilöä. Taikina on nimittäin sitkeätä ja käsin sitä pitäisi vatkata jokaisen munan lisäyksen jälkeen noin viisi minuuttia. Sähkövatkaimella vatkausaika on noin minuutti. Vatkaaminen on hyvin tärkeää, koska taikinan kohoaminen riippuu munien taikinaan tuomasta ilmavuudesta.
Taikinan voi nostella lusikalla leivinpaperilla vuoratulle pellille tai pursottaa. Pursotettaessa kannattaa käyttä suurta tyllaa. Tästä taikinasta saa parikymmentä noin 10 sentin mittaista leivosta. Pursotettujen pötkylöiden väliin on suositeltavaa jättää riittävästi tilaa, koska ne paisuvat ainakin kaksinkertaisiksi.
Paista noin puoli tuntia uunin alatasolla, paistoaika vaihtelee uunin ja leivosten koon mukaan. Älä avaa luukkua ensimmäisen 15 minuutin aikana! Tuloksena on muuten lässähtäneitä leivoksia. Leivosten kypsyys kannattaa tarkistaa puolen tunnin paistamisen jälkeen ottamalla yhden pois uunista. Jos tuulihattu on kostea, paista niitä vielä hetki. Anna hattusten jäähtyä ritilän päällä.
Leivokset ennen... |
...ja jälkeen paistamisen. |
Kun tuulihatut ovat jäähtyneet, ne voi joko ensin kuorruttaa suklaalla tai täyttää. Itse kuorrutin ensin ja täytin jälkeenpäin. Kuorrutuksen tekeminen on hyvin simppeliä:
Suklaakuorrutus:
Ainekset
150 g tummaa suklaata
nokare voita
Sulata suklaa ja voi esim. keittolautasella mikrossa tai vesihauteessa. Jos sulatat mikrossa, käytä matalaa tehoa ja lyhyttä aikaa. Muista sekoittaa seosta välillä. Kun suklaa on sulanut ja seos on kiiltävää, kuorrute on valmista käytettäväksi. Dippaa tuulihattujen pinta kuorrutteeseen tai käytä apuna esim. lusikkaa.
Kun kuorrutus on jähmettynyt, laita vaniljakiisseli pursotinpussiin joka on varustettu mahdollisimman kapealla tyllalla. Tee leivoksen pohjaan tai sivuun pari tai kolme reikää ja pursota täytettä sisälle sopiva määrä. Voilá!
Kommentit
Lähetä kommentti