Spelttivuokaleipä

Eiliselle piknikille uunista putkahti ulos myöskin spelttivuokaleipää. Spelttijauhoihin tuli hurahdettua muutama kuukausi takaperin. Niistä tulee lisää makua ja rakennetta lisättynä perusvehnäjauhojen joukkoon. Maku on ehkä hiukan pehmeämpi kuin graham-jauhoissa ja ainakin luomuspelttijauhoissa on rouheampi koostumus. Resepti on seuraava (ja peräti omien harmaiden aivosolujeni tuote =D ).


Spelttivuokaleipä:

Ainekset
6 dl vettä (osan vedestä voi korvata maidolla)
50 g tuorehiivaa
1-2 tl suolaa
hiukan sokeria tai siirappia
noin 5 dl spelttijauhoja
noin 8-10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
loraus (oliivi)öljyä


Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva. Lisää suola oman maun mukaan. Sokeria/siirappia tarvitaan hiivan ruoaksi eli edistämään leipätaikinan kohoamista. Ne voi myös jättää pois, jos haluaa. Sekoita joukkoon spelttijauhot ja öljy. Alusta taikinaan mieluiten käsin sen verran vehnäjauhoja, että taikina irtoilee kulhon reinoista mutta on silti vielä hiukan tahmeaa. Koostumuksen täytyy olla tavallista leipätaikinaa löysempi. Vaivaa taikinaa käsin, kunnes sitkoa on muodostunut tarpeeksi eli ainakin viisi minuuttia. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia.

Jaa taikina kahteen noin kahden litran vetoiseen (voideltuun tai leivinparilla vuorattuun) leipävuokaan ja anna kohota toisen kerran noin puolisen tuntia. Taikinan tilavuuden tulisi lähes kaksinkertaistua. Lämmitä uuni 200 asteeseen leipien kohotessa. Paista keskitasossa 35-45 minuuttia. Jos leipien pinnat alkavat tummumaan liikaa, laita leivinpaperi suojaksi.

Kumoa leivät pois vuuista heti paistamisen jälkeen, jotta niiden pohjat eivät kostuisi. Anna leipien jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.



Leivät jäähtymässä hitaasti mutta varmasti hellepäivänä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Posiolaiset ja kemijärveläiset kampanisut

Lankojen värjääminen luonnonväreillä vol.2

Mango-suklaakakku