Kakku herra A:lle
Avomiehen syntymäpäivän lähestyessä heräsi halu suunnitella uusi kakku viime talvena. Sankarin toivomuksena oli juustokakku. Juustokakkuja voi varioida loputtomiin, joten mielikuvitus lähti lentämään välittömästi.
Esin pohdin paistettavaa juustokakkua, mutta luovuin ideasta. Edellisten paistettujen juustokakkujen kanssa ongelmana on ollut sopivan paistoajan löytyminen. Lisäksi opiskelijaboksin uuni on suhteellisen antiikkinen ja paistaa välillä epätasaisesti. Joten liivatteella hyydytettävä kakku tuntui huomattavasti paremmalta idealta.
Liivatteen kanssa on toki riskinä se, että täytteestä tulee inhottavan kumimainen. Oman haasteensa tuo hyytymisaika. Kakku täytyy tehdä riittävän aikaisin, jotta vieraat eivät joudu odottelemaan ikuisuuksia. Eli kakun pitää löytää tiensä jääkaappiin hyytymään edellisenä iltana tai saman päivän aamulla.
Taannoin eräs jatko-opiskelija toi viimeisen työpäivänsä kunniaksi kahvihuoneeseen kaksi erilaista juustokakkua paikallisesta konditoriasta. Toisessa oli jännästi piilotettu pääasiallisen täytteen keskelle toista, makeaa, täytettä siten, että toinen täyte ei näkynyt ulkopuolelle. Tätä tekniikkaa haaveilin joskus kokeilevani, ja nyt siihen tarjoutui sopivasti tilaisuus. Ajattelin testata makeaa päätäytettä ja sopivan kirpakkaa toista täytettä. Sitten vain pähkäilemään, mikä olisi sopiva makuyhdistelmä. Kenties kinuski ja puolukka, vanilja ja puna- tai mustaherukka, valkosuklaa ja tyrni tai hilla vaiko tummasuklaa ja vadelma? Lista oli hyvin pitkä... Lopulta päädyimme seuraavaan vaihtoehtoon: päätäytteeksi vaniljaa ja toiseksi täytteeksi sitruunahyytelöä.
Vaniljatäytteeseen ei loppujen lopuksi tullut yhtään tuorejustoa eli tuli sitten tekaistua juustotonta juustokakkua. No joka tapauksessa liivatteella hyydytetty tapaus on kyseessä. =) Vaniljassa on aika mieto maku ja parhaiten maun tässä tapauksessa saa esille tekemällä vaniljan makuisen kiisselin. Näinpä jätin vaniljaisissa éclaireissa käytetystä kiisslistä voin pois ja lähes tuplasin annoksen.
Sitruunahyytelön tekemisessä tuli pieni ongelma alussa, koska sitruunahapon vuoksi liivatetta tulikin laittaa enemmän kuin normaalisti. Onneksi tein kakusta testiversion muffinssivuokiin.. Raastin hyytelöliemeen kuorta mukaan reilusti, vaikka liian kuorinen maku voikin olla riskinä. Vaniljatäyte on sen verran makeaa ja taittaa sitruunan makua miedommaksi, joten kuoren runsas määrä ei testin mukaan ollut häiritsevä.Hyytelöä voi kokeilla pienemmällä nestemäärällä etukäteen, jotta siitä saa omaan makuun sopivan jämäkkää.
Kakun minitestiversioissa oli hyvin pehmeä rakenne. Herra A toivoi lopulliseen kakkuun enemmän sitruunan makua ja jotain pureskeltavaa täytteeseen. Tämä päätettiin toteuttaa lisäämällä sitruunahyytelön määrää hieman. Lisäksi vaniljatäytteeseen tekstuuriksi lisättiin valkosuklaarouhetta. Valkosuklaa valittiin sillä perusteella, että se on maultaan mietoa ja sopii hyvin yhteen sekä vaniljan että sitruunan kanssa. Vaniljakiisselistä jää yli valkuaiset. Koska en halunnut heittää niitä menemään, kun koirakaan ei niitä suostu syömään, niin päätin tehdä valkuaisista marenkia. Marengista saa sitten tehtyä kivat koristeet kakkuun ja ylikin jää mussutettavaksi. Näiden hienosäätöjen jälkeen oli aika tehdä varsinainen kakku juhlapäivän aamuna.
Ohje on passeli noin 25 cm halkaisijan omaavalle irtopohjaiselle kakkuvuoalle. Peitä pohja leivinpaperilla ja sivele rengas kevyesti öljyllä. Tällöin hyytynyt täyte irtoaa nätimmin vuoan reunasta.
Keksipohja
200 g Digestive-keksejä
75 g voita
Murusta keksit esimerkiksi paloittelemalla ne pakastuspussiin ja nuijimalla pussia kaulimella. Sulata voi ja sekoita keksien joukkoon. Painele seos kakkuvuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
Vaniljakiisseli
2 vaniljatankoa
7 dl täysmaitoa
7 keltuaista
1,75 dl sokeria
0,8 dl Maizena (maissitärkkelystä)
Kiisseli kannattaa valmistaa edellisenä iltana, jos kakun valmistaa aamulla. Kiiselin jäähtymiseen kuluu nimittäin enemmän aikaa kuin uskoisi. Halkaise vaniljatangot ja kaavi siemenet. Laita maito, tangot ja siemenet kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen ja anna maustua noin 20 minuuttia. Ota tangot pois maidosta ja vatkaa joukkoon loput aineet. Kuumenna seosta varovasti kunnes kiisseli pulpahtaa. Ripottele kiisselin pinnalle sokeria ja anna jäähtyä.
Vaniljatäyte
vaniljakiisseli
5 liivatelehteä (Meira)
3 dl kuohukermaa
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon kiisseli.
Valmista tässä välissä sitruunahyytelö, jotta se on valmiiksi hiukan jähmeää siirrettäessä vaniljatäytteeseen piilotettavaksi kerrokseksi.
Kuumenna tilkka vettä esimerkiksi mukissa ja liuota veteen liivatelehdet. Sekoita hieman jäähtynyt liivateliuos kerma-kiisseliseoksen joukkoon sähkövatkaimen avulla. Yleensä käsin sekoittaessa olen onnistunut saamaan klimppisen seoksen aikaan, joten suosittelen vahvasti sähköisen apuvälineen käyttämistä...
Sitruunahyytelö
2 sitruunan mehu (noin 2 dl)
yhden sitruunan raastettu kuori
2 dl vettä
0,75 dl sokeria
7 liivatelehteä (Meira)
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Raasta yhdestä sitruunasta kuoren keltainen osa ja sekoita raaste veteen. Purista kahden sitruunan mehu mikrossa kuumennusta kestävään astiaan. Kuumenna sitruunamehu ja liuota siihen liivatelehdet. Kaada seos veteen samalla hyvin sekoittaen. Anna jäähtyä hetki.
Tässä välissä lisää liivate vaniljatäytteeseen, koska se jähmettyy nopeammin kuin hyytelö.
Tässä välissä lisää liivate vaniljatäytteeseen, koska se jähmettyy nopeammin kuin hyytelö.
Lusikoi tai pursota noin puolet vaniljatäytteestä keksipohjan päälle siten, että täytteen reuna on korkeammalla. Tasoittele sitruunahyytelö tähän "kuoppaan" ja lisää loput vaniljatäytteestä päälle. Tasoita pinta ja laita kakku hyytymään jääkaappiin ainakin kolmeksi tunniksi, mielellään pidempäänkin.
Marenki
7 valkuaista (ylijäämät)
sokeria
etikkaa
Kun kakku on hyytymässä on aika valmistaa marengit. Vaahdota valkuaiset ja lisää pienissä erissä sokeri. Lisää etikka. Kun sokeri on liuennut valkuaisten joukoon ja vaahto on sopivan kovaa, vaahto ei liikahdakkaan astian pohjalta kun sen kääntää ylösalaisin. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen ja pursota tai lusikoi vaahto pellille sopivan kokoisiksi kakuiksi. Näissä pienissä marengeissa meni kypsymiseen noin tunti.
Kun kakku on hyytynyt, poista se varovasti vuoasta. Koristele esimerkiksi marengeilla ja siivuiksi leikatuilla lakritsipatukoilla.
Kun kakku on hyytynyt, poista se varovasti vuoasta. Koristele esimerkiksi marengeilla ja siivuiksi leikatuilla lakritsipatukoilla.
Kommentit
Lähetä kommentti